Natrag na sve blogove

Minimalna studentska satnica 2024.

Minimalna studentska satnica za 2024. godinu u Hrvatskoj iznosi 39,56 kn ili 5,25€. Postoji i nekoliko informacija o novčanoj naknadi za studente koji posao obavljaju preko studenskog ugovora. Važno je napomenuti kako se minimalna studentska satnica uvećava za 50% ukoliko student obavlja posao tijekom noćnih sati, državnog blagdana ili nedjeljom. Savjetujemo da uvijek pitate poslodavce, hoće li će vam povećati satnicu za 50% posto, ukoliko je jedan od već napisanih uvjeta ispunjen (noćni sat i sl.).

Neki od poslodavaca će pokušati izbjeći dodatnu isplatu te će vam sate koje obavljate tijekom noći (nakon 22h), državnog blagdana ili nedjeljom, isplatiti kao regularne sate. No, takvim poslovanjem se oni ne drže uvjeta koje je student servis regulirao sklapanjem studentskog ugovora između poslodavca i studenta. U takvom slučaju, obratite se student servisu s tom informacijom te navedite koji poslodavac ne ispunjava uvjete ugovora sklopljenog uz posredovanje student servisa. Nakon toga će student servis provjeriti navedenog poslodavca.

Kako se računa minimalna studentska satnica?

Minimalna studentska satnica se računa tako što se uzme minimalna bruto plaća i podijeli se sa 160 (radni mjesec ima 160 radnih sati, tj. 40 sati u tjednu). Minimalna bruto plaća za 2024. godinu u Hrvatskoj iznosi 840€ (6,329 kn). Dakle, uzet ćemo minimalnu bruto plaću od 840€ i podijeliti ju sa 160 radnih sati mjesečno. Na taj način dobijemo minimalnu studentsku satnicu koja iznosi 5,25€.

Koliko sati student smije raditi?

U zakonu nije reguliran broj sati koji student smije raditi dnevno, tjedno, mjesečno niti godišnje. Što znači da student može raditi koliko god sati želi. U praksi studenti ne rade više od 30 sati tjedno. Punu satnicu studenti rade najčešće preko ljeta. Period između ljetnog i jesenskog ispitnog roka najbolji je da se podeblja budžet. No, imaj na umu da broj radnih sati koji studenti smiju raditi nije ograničen, tako da slobodno radi kako god možeš ili želiš. No, pripazi da ti rad noću i sl. bude isplaćeni s uvećanjem od 50%.

Koliko student smije zaraditi u jednoj godini?

Kao što nije reguliran maksimalan broj sati koji student može raditi, tako nije regulirana ni zarada koju student može ostvariti u jednog godini. Ono što treba napomenuti je da student do 10.080€ zarađenih u jednoj godini ne mora platiti porez. Porez se računa nakon što student sa svojom zaradom pređe 10.080€. Porez se plaća na “dodatnu zaradu” koja premašuje navedeni iznos. To znači ukoliko student zaradi npr. 11.000€, oporezivat će se samo onaj dio koji je prešao nakon 10.080€, a u ovom slučaju je to 920€. Na tih 920€ će student platiti PDV + prirez. U praksi je vrlo rijetko da student uspije studirati i zaraditi iznos koji premašuje neoporezivi dio. No, ukoliko dođe do toga, pripazi na navedeni iznos.

Napomena:

Ukoliko ste uzdržavani član roditelju i to želite ostati onda ne bi smjeli zaraditi više od 3.360€ godišnje.

Najplaćeniji studentski poslovi

Poslovi u IT sektoru - Trenutna situacija na IT tržištu unatoč inflaciji i krizi koja sve jače utječe na gospodarstvo izgleda vrlo dobro. Studentski poslovi u IT sektoru su vrlo dobro plaćeni ukoliko uzmemo u obzir ostale studenske poslove. Trenutno je na tržištu velika potražnja za frontend developerima.
Prevoditelji – Studenti koji su vješti sa stranim jezicima, mogu očekivati dobru zaradu. Na tržištu uvijek postoji nedostatak prevoditelja koji su zbog situacije na tržištu plaćeni više od prosjeka ostalih studenskih poslova. Trenutno su najtraženiji prevoditelji engleskog jezika.
Instrukcije - Ukoliko ste dovoljno kompetentni za ovakav studentski posao, za vas nema zime! Satnice za instrukcije se kreću i do 200 kuna, u ovisnosti o kojem se kolegiju radi. Na našem portalu možete pronaći studentske poslove iz cijele Hrvatske koji se mogu obavljati od kuće. Uvijek možete držati i online instrukcije.

U ovom slučaju, najviše plaćene poslove možete obavljati i u udobnosti vašeg doma. Ponovite naučeno gradivo, unaprijedite svoje vještine te krenite u akciju!

Reference