Natrag na sve blogove

Kako napisati životopis

Životopis (CV) je dokument koji služi kao sažetak obrazovanja profesionalnog iskustva, kvalifikacija i vještina. Poznavati svrhu životopisa ključno je u izradi životopisa koji će privući poslodavce. Cilj životopisa je dati potencijalnim poslodavcima temeljit i detaljan sažetak vašeg iskustva i obrazovanja. To je prilika da pokažete svoje posebne vještine i pokažete kako odgovaraju zahtjevima posla za poziciju za koju se prijavljujete. Vaš bi životopis trebao biti marketinški alat koji točno pokazuje vaše vještine i iskustvo na najbolji mogući način. Razumijevanje svrhe životopisa pomoći će vam da stvorite životopis koji jasno pokazuje vaše kvalifikacije i ističe vas od drugih kandidata.

Što sadržava dobar životopis?

Dobro napisan životopis nužan je za dobivanje posla iz snova. Postoji nekoliko bitnih stavki koje bi trebao sadržavati životopis. Ove stavki uključuju osobne podatke kao što su vaše ime i podaci za kontakt, izjavu koja ističe vaše iskustvo i ciljeve u karijeri, sažetak vaših akademskih i profesionalnih kvalifikacija te detaljan popis vašeg radnog iskustva. Osim toga, važno je uključiti informacije o svim nagradama, publikacijama ili relevantnim projektima koje ste dovršili. Vaš životopis također treba sadržavati podatke o vašem obrazovanju, uključujući stečene diplome i sve relevantne predmete. Na kraju, važno je uključiti preporuke ili preporuke bivših kolega ili poslodavaca. Uključivanjem ovih bitnih komponenti u svoj životopis, možete stvoriti sveobuhvatan i uvjerljiv dokument koji prikazuje vaše jedinstvene kvalifikacije i pomaže vam da se istaknete od konkurencije.

Kako ćete se isticati u masi?

Jedna od stvari koje možete napraviti kako biste povećali mogućnosti da poslodavac u moru životopisa prepozna upravo vaš je taj da pišete životopise isključivo za poziciju za koju se prijavljujete. Ključne riječi koje se spominju u oglasu uključite u životopisu. Navedite konkretne primjere kako ste koristili svoje najrelevantnije iskustvo i talente u prethodnim ulogama, ističući one koji su najrelevantniji za radno mjesto.

Potrudite se da vaša izjava jasno ističe vaše dobre osobine i kvalifikacije. Kako biste stvorili upečatljivu osobnu izjavu, počnite jasnim navođenjem ciljeva svoje karijere i željenog položaja. Zatim uključite svoja najvažnija iskustva i kvalifikacije, a zatim detaljne primjere kako ste ih koristili u prethodnim radnim odnosima.

Savjeti za one bez iskustva

Jako puno studenata se nađe u nezgodnoj situaciji nakon fakulteta. Posvete svoje vrijeme fakultetu, polože kolokvije, ispite i vježbe. Završe fakultet visokim ocjenama no ipak ne pronađu posao nakon fakulteta. Uvijek napominjemo kako je iskustvo ispred svake diplome, ako ste vi među onima koji su završili fakultet bez da ste radili tijekom studija u nastavku pročitajte nekoliko savjeta za vas.

Pronaći posao bez iskustva i s najboljim životopisom je vrlo teško. Nažalost poslodavci su u potrazi s ljudima koji već imaju iskustvo jer oni mogu vrlo brzo postati “isplativi” poslodavcu. U tom slučaju važno je u izjavi istaknuti vaše dobre osobine (npr. temeljitost, fleksibilnost…) i kako te osobine se uklapaju za poziciju za koju se prijavljujete. Za radno iskustvo navedite sve prakse, volontiranja, studentske poslove itd. Važno je da poslodavci vide da vi imate želju za radom. Prazan životopis sigurno ne odaje dojam da ste marljivi.

Pripazite na sljedeće

Nemojte napisati dugačak životopis. Poslodavci su zauzeti, ne žele gubiti vrijeme čitajući preduge životopise. Pokušajte se zamisliti kao vaš budući poslodavac. Razmislite o kvalitetama koje trebate posjedovati kako bi dobili traženu poziciju. Potrudite se sažeto opišite kako se vi uklapate u tu ulogu.

Nemojte uključivati previše informacija o vašim hobijima.

Pazite na pravopisne greške. Jako je važno da je vaša prijava gramatički točna. Za provjeru tekstova možete koristiti web alat ispravi.me. Pravopisne greške mogu vas isključiti u odabiru. Dajete do znanja da ste brzopleti i netemeljiti .