Natrag na sve blogove

Izvanredni studenti prava

Izvanredni studenti su najčešće oni studenti koji već imaju posao, te uz posao žele studirati. Razlika je što izvanredni studenti uglavnom moraju platiti školarinu iz vlastitih sredstava, nemaju pravo na besplatno dopunsko osiguranje, stipendije, subvencionirano stanovanje, subvencioniran prijevoz i druge pogodnosti koje ostvaruju redovni studenti.

Novost koja se stupila na snagu prije nekoliko godina je što izvanredni studenti imaju pravo raditi preko studentskog ugovora. Imajte na umu da ne možete obavljati studentske poslove i biti zaposlen na ugovoru u radu, obavljati samostalnu djelatnost i sl.

Izvanredni studenti, za razliku od redovnih studenata, imaju pravo biti zaposleni preko ugovora o radu, imaju pravo otvoriti tvrtku ili obrt.

Zdravstveno osiguranje za izvanredne studente

Nezaposleni izvanredni studenti imaju pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ako se prijave na zavod za zapošljavanje. To su neke od osnovnih razlika između redovnih i izvanrednih studenata. Student koji je izgubio status redovnog studenta ima rok od 30 dana da se prijavi na HZZO kako bi ostvario pravo na obvezno zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba. Ako se student ne prijavi na zavod u roku od 30 dana morat će samostalno uplaćivati sebi obvezno zdravstveno osiguranje.
Što se tiče dopunskog osiguranja izvanredni studenti moraju sami uplaćivati dopunsko osiguranje. Preporučujemo da odabarete neko dopusnko od osiguravajućih kuća jer nude povoljnije opcije od dopuskog osiguranja preko HZZO.

Zašto biti izvanredni student?

Ako ste zaposlena osoba koja nije u mogućnosti pohađati nastavu u jutarnjim satima, te niste u mogućnosti doći na minimalno 70% predavanja, onda možete razmišljati o upisu studija kao izvanredni student. Redovna predavanja su uvjet za polaganje brojnih kolegija, tako da ona studentima predstavljaju najveći problem ukoliko su zaposleni. Također ako imate vlastitu tvrtku ili obrt nećete moći upisati studij kao redovni student.

Za izvanredne studente se nastava najčešće organizira u poslijepodnevnim satima tako da mogu balansirati poslovni život i studiranje. Prilikom upisa na studij potrebno se raspitati o pravima i obvezama za izvanredne studente. Kao izvanredni student niste oslobođeni pohađanja nastave. Budite sigurni da ćete morati doći na jedan dio predavanja, najčešće je to 50% posto predavanja, a ponekad je taj iznos jednak kao i za redovne studente. No, to sve ovisi od fakulteta do fakulteta te od kolegija do kolegija. Neki profesori će vam rado izaći u susret ukoliko su svjesni situacije da ste zaposleni.

Prilikom upisivanja fakulteta u statusu izvanrednog studenta, dužni ste platiti određeni iznos školarine koji fakulteti zasebno formiraju. Ta cijena je većinom oko 7500 kn, no ona može biti viša ili niža. Ovisno o donesenoj odluci fakulteta.

Potrebno je napomenuti kako se ne izvodi svaki kolegij na fakultetu posebno za izvanredne studente, stoga ćete možda morati prilagoditi različite obaveze koje imate kako biste mogli prisustvovati predavanjima. Što to znači? Vi možete i dalje upisati taj studij kao izvanredni student, no nastavne obveze ćete morati ispunjavati jednako kao i redovni student. To najčešće znači da ćete se morati dogovoriti s poslodavcem oko izostanaka s posla jer ćete morati prisustvovati nastavi

Da zaključimo, ako vam je posao na prvom mjestu, a obrazovanje na drugom mjestu onda je najbolja opcija za vas upis studija kao izvanredni student. No, ukoliko to nije slučaj, razmislite o upisivanju fakulteta u statusu redovnog studenta. Redovni studenti imaju brojne pogodnosti koje izvanredni studenti nemaju.

Zašto biti redovni student?

Ako ste završili srednju školu i znate što želite studirati, te ne namjeravate se zaposliti na puno radno vrijeme onda se je za vas najbolja opcija upis na studij kao redovni student. Oslobođeni ste plaćanje upisa, imate pravo na besplatan prijevoz, stipendiju, subvencioniran smještaj te besplatno osnovno i dopunsko osiguranje. Na vama je da ispunjavate studentske obveze kao što je odlazak na nastavu, najčešće je to minimalno 70% predavanja, skupite najmanje 45-50 ECTS bodova (ovisno koliko je propisalo veleučilište/sveučilište) u jednoj akademskoj godini kako bi zadržali prava redovnog studenta.

Ako vam počne nedostajati džeparca, možete uvijek pronaći studentski posao preko student servisa. Redovni student ima pravo zaraditi u godini dana 72 000 kuna bez plaćanja poreza.

Ukratko, ako vam je obrazovanje na prvom mjestu, a rad na drugom onda je za vas najbolja opcija upis studija kao redovni student. No, određeni studenti zbog kriterija ne mogu upisati fakultet u statusu redovnog studenta tako da često isti smjer upisuju u statusu izvanrednog studenta (ukoliko je izvanredno studiranje za taj smjer omogućeno).

U svakom slučaju, redovni i izvanredni studenti mogu raditi poslove preko studentskog ugovora. Tako da, bez obzira za koju opciju se odlučite, u svoje slobodno vrijeme možete potražiti posao na portalu – Studentski poslovi.

Reference

Narodne novine - Zakon o obavljanju studentskih poslova