Natrag na sve blogove

Najplaćeniji poslovi u Hrvatskoj

U ovoj temi ćemo ukratko objasniti koji su najbolje plaćeni poslovi u Hrvatskoj. Većina njih je visoko plaćena upravo zato što nema dovoljnog radnog kadra. Ovaj vam članak može pomoći prilikom odabira fakulteta. Tu će se pronaći i poslovi za koji nisu potrebni fakulteti tako da ukoliko ste odustali od studiranja, odahnite, sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

Tvrtka koja je prema godišnjim financijskim izvještajima u usporedbi s 1.000 najveći tvrtki u Hrvatskoj isplaćivala najviše plaće je Microsoft Hrvatska. Najviša prosječna neto plaća u ovoj tvrtki je iznosila vrtoglavih 36.330 kuna mjesečno. Ova IT tvrtka je prestigla hrvatske ogranke triju farmaceutskih multinacionalnih kompanija (Rochea, Boehringer Ingelheima i Novo Nordiska) iako su farmaceutske tvrtke zbog pandemije poslovale iznadprosječno dobro. Kod njih definitivno vrijedi aplicirati za studentski posao, ukoliko bude otvorena pozicija kod njih

Općenito gledajući, najbolje plaćeni poslovi su dakako u IT sektoru koji su u posljednjih nekoliko godina bilježili isključivo rast. Godina 2020. je ostvarila iznimne rezultate koji će uskoro nadmašiti i telekomunikaciju. Prosječna plaća direktora IT poslova se procjenjuje na 20.960 kuna, čime definitivno zaslužuju biti na popisu poslova u kojima možete očekivati najveće prosječne plaće u Hrvatskoj. S ovakvim rezultatima prestižu pilote i kontrolore leta. Menadžeri u IT industriji i dizajneri softvera su plaćeni između 15 i 16 tisuća kuna.

Financijski sektor je područje koje ulazi u kategoriju najbolje plaćenih poslova, a razvijanje vještina komunikacija je od presudne važnosti na međunarodnoj razini prilikom konkuriranja za menadžerske, voditeljske i direktorske pozicije. Iako su gore navedeni poslovi najbolje plaćeni, uvijek se nalaze u deficitu s radnom snagom. Ovaj trend mladima omogućuje prilike za profesionalni razvoj i kontinuirani napredak prema budućnosti.

S obzirom da 2022. godina nije gotova, vratit ćemo se u 2021. godinu gdje će navesti najbolje plaćene poslove te koliko su zapravo te plaće iznosile.

Prema portalu MojPosao, najbolje plaćeni poslovi u Hrvatskoj su:

  • Piloti - 21.936 kuna
  • Direktori IT poslova - 20.549 kuna
  • Regionalni direktori - 20.154 kuna

No kako bi vam ove brojke nešto značile, najbolje ih je usporediti s prosječnom neto plaćom koja je s dodacima na plaću u Hrvatskoj 2021. godine iznosila 7.188 kuna, što predstavlja rast od sedam posto u odnosu na prethodnu godinu. Osim menadžerskih zanimanja gdje su plaće u prosjeku 128 posto veće od prosječne plaće, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja, informacijskih tehnologija te telekomunikacija.

Evo i nekoliko zanimanja koja su bila najmanje plaćena. To su najčešće zanimanja koja ne zahtijevaju završavanje visokog obrazovanja. A neki od njih su: šivaći s prosječnom plaćom od 4.294 kune, spremačice s 4.332 kune, frizeri s 4.352 kune, čistačice s 4.368 kuna te zaštitari s 4.465 kuna. Ovaj ulomak vam je prikazan da si možete predočiti koja primanja se smatraju „niskim“.

Osim same plaće, čak 77 posto radnika dobiva određene beneficije od poslodavaca. Taj postotak je porastao u odnosu na prošlu godinu gdje je 73 posto djelatnika dobivalo određene beneficije. To predstavlja povećanje od 4% u odnosu na 2020. godinu. Najčešća beneficija koju radnici ostvaruju od poslodavaca je naknada za putne troškove, a upravo 36 posto radnika ima tu beneficiju. Potom slijedi mobitel za osobnu uporabu (24 posto djelatnika), fleksibilno radno vrijeme (21 posto) te topli obrok (19 posto djelatnika ostvaruje ovu beneficiju). Beneficije koje su najrjeđe pokrivene su troškovi kulturnih/i ili sportskih aktivnosti koju pokriva tek 1 posto poslodavaca te privatno mirovinsko osiguranje koje pokriva oko 2 posto poslodavaca.

Ono što je zanimljivo napomenuti na temu najplaćenijih poslova je da su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu više od prosjeka. Kako je navedeno s portala MojPosao, plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu su bile devet posto više od prosjeka i iznose 7.860 kuna. Primanja zaposlenika tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu se kreću oko 6.750 kuna. To je čak 6% ispod prosjeka, dok je mjesečna zarada zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi iznosila 6.570 kuna što je pak deset posto ispod prosjeka. Ukoliko vam je cilj raditi najbolje plaćene poslove, usredotočite se na poslovanje tvrtki u stranom vlasništvu.

Ono što je bilo za očekivati, ispitanici s bogatim radnim iskustvom i višim obrazovanjem imaju veće plaće u odnosu na one s kraćim stažem i nižim obrazovanjem. Tako da radnici sa završenim postdiplomskim studijem ili nekom od poslovnih škola, u prosjeku imaju 59% višu plaću od prosječne. Osobe s visokom stručnom spremom u prosjeku imaju 17% višu plaću od prosječene koja iznosi 8.443 kune. Dok osobe sa srednjom stručnom spremom imaju u prosjeku 6.020 kuna. Radnici bez iskustva, koji se nalaze na početku svoje karijere, prosječno zarađuju 5.862 kune, dok oni s godinom do dvije iskustva imaju plaću od 6.420 kuna. Do prosječne plaće koja iznosi 7.188 kuna se dolazi s tri do pet godina radnog iskustva, a nakon čega dolaze do natprosječne zarade. Primjerice, radnici koji imaju od 6 do 10 godina radnog staža ostvaruju plaću od 8.111 kuna, što je 13% više od prosječne plaće. Tako da ne brinite, vaše vrijeme sigurno dolazi. Bitno je biti strpljiv i s godinama iskustva, doseći svoj maksimum.

Reference