Natrag na sve blogove

Koji fakultet odabrati?

Bliži se vrijeme upisa na fakultet, a ti još uvijek ne znaš koji bi fakultet odabrao/la? Postoji nekoliko načina kako se odlučiti koji fakultet upisati, u nastavku ćemo vam pokušati opisati što bi sve trebalo uzeti u obzir prilikom odabira fakulteta.

Shvatite upis fakulteta ozbiljno, ali ne preozbiljno

Što to znači? Nemoj da ti odabir upisa na fakultet bude brza odluka koju si donio bez previše razmišljanja. To je odluka koja će imati utjecaj na cijeli tvoj život. Također odlazak na fakultet je novčano opterećenje za tebe i tvoje roditelje. Zato nemoj ovu odluku olako shvatiti.

Isto tako treba biti iskren, srednjoškolac s 18 ili 19 godina često nije siguran što želi dalje u životu. U srednjoj školi se najčešće suočavaš samo s teoretskim znanjem, a rijetko kad i s praktičnim. Usmene i pismene ispite prolazite učenjem upravo teorije. Nemaš uvid kako to zapravo funkcionira ili gdje je tome što učiš primjena u stvarnom životu. Sasvim je u redu da nisi siguran/a što želiš u budućnosti. Ukoliko shvatiš da fakultet koji si upisao nije tvoj put, bez brige, nisi ni prvi ni posljednji student koji je to shvatio. Važno je da budeš iskren/a prema sebi kada postaneš svjestan toga.

Također ono što mnogi srednjoškolci ni ne uzmu kao opcija je činjenica da ne moraju upisati fakultet odmah nakon što završe srednju školu. Ponekad je dobro da “izađeš u svijet”. Pronađi posao nakon srednje škole i osjeti kako je to raditi. Mnogi srednjoškolci koji ne upišu fakultet se predomisle nakon što krenu raditi. Zašto? Sa srednjom školom teško je naći dobar posao. Bez fakulteta u većini sektora nema previše napredovanja. Naravno to nije pravilo, ali je najčešće tako. Ne samo da ćeš nakon što si radio godinu dana, imati puno veću motivaciju za fakultetom nego ćeš znati zašto ideš na fakultet.

Da li se moj karakter uklapa u takav posao?

Možda si zatvorena osoba koja ne voli biti okružena s ljudima ili si tip osobe koja obožava razgovor i kontakt s ljudima. Ako si otvorena osoba onda sigurno nećeš uživati raditi u arhivi ili raditi u kancelariji gdje ćeš cijeli dan sjediti pred računalom. S druge strane ako si zatvorena osoba onda ove pozicije mogu biti baš pravi odabir za tebe.

Također važno je znati da li se znaš dobro sam organizirati ili ti se sve mora narediti. Ako si osoba koja ne može organizirati ni vlastitu sobu onda je možda bolje da ne upišeš smjerove kao što su menadžment.

Ono što želim reći je sljedeće, pokušaj saznati što više možeš o poslovima koji ti se nude sa smjerom kojeg planiraš upisati na fakultetu. Ako takvi poslovi ne odgovaraju tvom karakteru onda je možda bolje da odabereš neki drugi fakultet.

Nije loše riješiti test osobnosti: link. On će ti otkriti ponešto o sebi što nisi svjesno primijetio/la, ali si to često radio/la. Ovaj test će ti dati izvješće o tvojim dobrim i lošim stranama. Iskreno žao mi je što nisam naletio na ovaj test kada sam bio srednjoškolac, puno bi bolje razumio svoje razmišljanje. Moja osobnost je diskutant, to objašnjava zašto sam često ulazio u rasprave s profesorima. 😄

Ima li posla u tom području?

Važno je da pri odabiru fakulteta biraš između smjerova koji te zaista i zanimaju. Imaj na umu sljedeće: ako se budeš vodio isključivo s onim što voliš, onda se možda nađeš u situaciji da nećeš imati što voljeti jer je teško pronaći posao u kojem ćeš raditi upravo ono što je tvoja strast. Prije upisivanja fakulteta, informiraj se o mogućim pozicijama koje možeš obavljati nakon njega. Nažalost, poznajem puno ljudi koji su završili ono što vole raditi, ali to ne mogu raditi jer za njih nema posla.

Na primjer, u Hrvatskoj je svake godine sve manje novih učenika u školama. Zato treba biti oprezan prilikom upisa učiteljskih fakulteta. Može se lako dogoditi da ćemo za koju godinu imati višak učitelja. No s druge strane trenutno u cijeloj Hrvatskoj imamo nedostatak nastavnika iz geografije, informatike i fizike. Možda je kompromis da upišeš nastavnički smjer na nekom od navedenih nastavničkih smjerova gdje nedostaje radne snage.